Meidän suomalaisten avioerotilastot ovat surullista luettavaa. Liian monet avioparit – ja vielä useammat avoparit – päättävät yhteisen taipaleensa keskimäärin 11 vuoden jälkeen. Avioeron saaminen on nykyään helppoa, ja koska avioliittojen laatuvaatimukset ovat viime vuosikymmeninä kasvaneet, moni päätyy eroon ilman todellista yritystä. Väestöliiton erikoistutkija Anna Rotkirch sanoi Helsingin Sanomien (HS 15.11.2009, D1-2) artikkelissa: ”Erojen vaihtoehtona on usein paluu väljähtyneisiin liittoihin.”
Väljähtynyt liitto on hänen mukaansa sellainen, jossa ei enää riidellä, ei olla kiinnostuneita toisen ajatuksista ja jossa seksi on vähäistä ja ilotonta. Kukapa sellaisessa suhteessa haluaisi elää? Eroaminen ei liene paras vaihtoehto siinäkään tilanteessa, koska se repii ja rikkoo niin voimakkaasti eron osapuolia, eikä vain heitä, vaan ero jättää jälkensä erityisesti lapsiin. Eron vaikutus ulottuu myös eroavien ystäväpiiriin ja sukuihin.
Avioeron ja väljähtyneen liiton lisäksi on kolmaskin, parempi vaihtoehto: toimiva avioliitto. Avioliittoa ei tietenkään saa toimivaksi ilman vaivannäköä. Yksilökeskeinen kulutuskulttuurimme ei tue pitkäaikaisia ihmissuhteita. Yhä harvemmalla nuorella on kotoa opittu malli toimivasta avioliitosta. Tekisimme suuren palveluksen lapsillemme, ystävillemme, sukulaisillemme ja koko yhteiskunnalle – ja ennen muuta itsellemme – jos panostaisimme aviosuhteemme laatuun heti alusta lähtien.
Mistä sitä laatua sitten voi ammentaa? Tässä lyhyt lista, jota mielelläni täydennän:
Avioliittokurssi ja
Avioon aikovien kurssi
Helsingin NMKY
Iso Kirja –opisto
Jaakkiman kristillinen opisto
Kansan Raamattuseura
Kataja ry
ME - Mennään eteenpäin ry
Parisuhteen palikat –hanke
Suomen ev.lut. Kansanlähetys
Suomen uusperheellisten liitto
Suomen Vapaakirkon perhetyö
Väestöliitto